Weightloss - Weekend Blues

Deze post is voor iedereen die ‘over het algemeen gezond eet’ maar toch niet op gewicht blijft of niet afvalt, terwijl je dat wel probeert. Wat ik nu ga uitleggen gebeurt zo vaak. Het is volkomen normaal dat je niet begrijpt dat je niet afvalt of zelfs aankomt. Het idee van: je 5 dagen per week houden aan een gezond/uitgebalanceerd voedingspatroon met wellicht tot 200 kcal in de min om je afvaldoelen te bereiken. En dan in het weekend ‘niet zo opletten’. Voor je gevoel gaat het 5 dagen super goed en maar 2 dagen iets minder, waarom kom je dan aan? Of val je niet af? Heel simpel, omdat je in het weekend (onbewust) meer calorieën teveel eet, dan je in die 5 dagen te weinig hebt gegeten. Een rekensom: Mijn verbruik waarop ik op gewicht blijf (ongeveer) is rond de 2700 kcal per dag (ja dat is belachelijk hoog, maar 20+ lessen geven per week and all..). December is richting het bodybuilding wedstrijd seizoen en om de boel al een beetje op de rit te hebben voor januari begin ik met cutten in december. Ik ga dan naar zo’n 2500 kcal per dag. Maar laat mezelf nog iets vrijer in het weekend, dat doe ik vanaf januari niet meer (nouja niet zo vrij als nu (vb in de pics). Ook houd ik alles bij want iets met: ‘kop in het zand politiek’ en ‘meten is weten’. Dus terug naar het verhaal, ik eet 5 dagen van de week 200 kcal in de min (dat is dus 1000 kcal per week in de min om af te vallen). Het is zaterdag: ik ontbijt na mijn les rond een uur of 12 (ander verhaal maar ja, ik eet mijn ontbijt in de middag). Ik krijg van vriendlief een zak kokos witte chocolade pepernoten, YAMMMMM. Foutje: ik steek er 1 in mijn mond. De halve zak wordt mijn lunch, maar boeiend dat kan best een keertje en het heeft zelfs minder calorieen dan mijn gemiddelde lunch. ’s Avonds sint feest. Met zelfgemaakte taart (door lieve knappe schoonmama), een hand chips met dip en nog 1 en nog 1…. En nog 1... Iets van 10 stukjes stokbrood met smeersel en bijna 2 volledige wraps met kruidenkaas en komkommer. Dan nog wat chocolaatjes aan het eind van de avond et voila: dat was mijn diner haha. Dit alles was zeker niet weinig maar dit eet ik doorgaans op een feestje of een verjaardag. (reken voor de gein eens uit als je dan ook nog 3 glaasjes wijn zou drinken bijvoorbeeld, ongeveer 400kcal). Zo in het eerste stadium cutten vul ik voor het gemak gelijkwaardige producten in, maar Ik vul wel altijd ruim in en dan: kijk naar de feiten! Die dag heb ik bijna 5000kcal op! Dat is 2500 in de plus. Deze week ben ik dus aangekomen. Dit alles heb ik heel bewust gegeten omdat ik het nu nog niet erg vind zo ver van mijn eerste wedstrijd af (april 2021) en het was een gezellig sinterklaasfeest met mijn schoonfamilie. Wel weet ik nu dus dat de 2 voorgaande weken voor niets zijn geweest. Dit hoeft bij jou niet zo extreem te gaan maar stel dat je 200 in de min eet 5 dagen, dus 1000 kcal opgeteld in de min. En je eet zaterdag een zak Maltesers (of een kaasplankje, of 2 extra bagels met avocado) extra, dan kun je de week afschrijven. Als daar zondag nog iets extra’s bovenop zit ben je dus aangekomen die week. En zo kruipt het week na week voorbij, tot je je afvraagt waar die extra 2/3 kilo vandaan is gekomen. Mijn tip: als je bezig bent met een doel als aankomen, op gewicht blijven of afvallen houd dan alles bij. Zo kun je wel aan jezelf uitleggen waarom iets wel of niet lukt. I.p.v. zomaar je leeftijd, de (niet bestaande) spaarstand, het weer, de stress of hormonen de schuld te geven!254 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven