Een winnaars-mindset

Vorige week was ik door Bernice van Bodify uitgenodigd om samen met haar een workshop/lezing voor vrouwen door vrouwen te geven. Ze organiseerde deze middag om geld op te halen voor KiKa (een organisatie die geld ophaalt voor onderzoek naar kinderkanker). Natuurlijk hoefde ik daar dus geen seconde over na te denken (okee wel een seconde want ik voelde meteen onzekerheid: kan ik dat wel en heb ik wel iets zinnigs te vertellen, zelfvertrouwen: I'm working on it...), want je in kunnen zetten voor zo'n mooi doel is heel dankbaar. De middag werd afgesloten door Karin die een (kleine) pilatesles zou geven, afgesloten met een meditatie. De vraag die vanuit Bernice aan mij gesteld werd: Wil jij wat vertellen over hoe jouw mindset je heeft ondersteund in het behalen van je wereldkampioenschap in Las Vegas, november 2019.


Ik ging nadenken over wat ik zou gaan vertellen. Mindset, wat is mindset nou eigenlijk? Een snelle google zoektocht leidde naar de volgende omschrijving: “Een mindset is een denkstijl of geesteshouding die bepaalt hoe je naar jezelf en je kwaliteiten en vaardigheden kijkt.”


Toen besefte ik me dat ik hier niet bewust mee bezig ben. Maar dat er wel significante dingen veranderd zijn ongeveer 3 jaar geleden. Ik ga jullie meenemen in die reis en hoop hiermee te inspireren, inzichten te geven, dat jullie misschien ideeën opdoen voor hoe je zelf dingen aan kunt pakken en anders hoop ik dat het een vermakelijk verhaal is.


Ongeveer rond mijn 29e, 30e heb ik besloten om meer voor mezelf te gaan. Ik had destijds een relatie die niet goed voor me was, vriendinnen en mensen om me heen die me leegzogen. Het is totaal niet erg als mensen je energie kosten als ze dat ook maar opleveren. Je herkent ze misschien wel, de personen waar je altijd helemaal 'leeg' van terug komt. We verdelen voor het gemak mensen in je omgeving even onder onder in 2 categorieën “de bruistabletten” en “de zuignappen”. Bernice is een duidelijke bruistablet, over het algemeen positief ingesteld (bij tegenslagen, schouders eronder). Bij de zuignap is het glas altijd halfleeg. En ze trekken jou daar langzaam in mee. Ze zijn vaak ook niet supportive en als ze alleen maar energie kosten dan sta je echt volledig in je recht om er afscheid van te nemen. Brigitte Kaandorp heeft er een perfect lied over geschreven ‘zwaar leven’ die moet je echt even luisteren.

Verder had ik ook niet echt een carrière plan voor de boeg, met een PABO diploma op zak en net gestopt met mijn eigen bedrijf in verhuurmakelaardij, maar met een uit de hand gelopen hobby als groepslesinstructeur… had ik geen idee hoe nu verder.

De relatie liep op de klippen (ook een onderdeel van kiezen voor mezelf), dus meer lesgeven om enigszins een minimum inkomen te genereren, goed gezond eten. Ik zag mijn lichaam gespierder worden en dat vond ik super mooi. Toen zei een collega: als je echt sneller gespierder wil worden moet je krachttraining gaan doen. Ja doei, mij niet gezien! Ik vond dat krachthonk veel te intimiderend er waren alleen maar mannen en geen idee wat ik met die dumbells en apparaten moest doen. Dezelfde collega bood mij aan om met hem te gaan trainen. En zo ben ik begonnen aan een helse week. Spierpijn op spierpijn. We begonnen maandag met benen, dinsdag had ik dus spierpijn in mijn benen en toen gingen we borst trainen, woensdag had ik spierpijn in mijn benen, borst en daar kwam dan een lading rug overheen. Dus tegen de tijd dat het donderdag was kon ik niet meer bewegen. Ik weet nog dat ik die donderdag bodypump moest geven (een krachttrainingles van Les Mills) midden in de track moest je dan de stang even neerleggen en dan weer op moest pakken. Maar ik heb het alleen gezegd zodat de deelnemers het konden doen, want ik dacht als ik hem neerleg, krijg ik die stang nooit meer op tijd omhoog.

Maar het was het allemaal waard. Ik zag binnen een half jaar tijd mijn lichaam zo positief veranderen. Echter de lessen werden meer en meer en ik kon geen energie meer opbrengen om ook mijn eigen trainingen nog te doen. Ik vond wat het met mijn lichaam deed wel heel mooi, maar kennelijk niet belangrijk genoeg, want ik gaf geen prioriteit aan mijn krachttrainingen, de motivatie verdween. Toen zei mijn nieuwe vriend: ‘als je nou voor een fotoshoot gaat trainen of alsof je voor een wedstrijd traint?’ Ik wist toen al dat ‘doen alsof’ voor mij niet zou werken. En onder het mom: ‘alles in het leven een keer geprobeerd hebben’ en mijn nieuwe favoriete motto: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ besloot ik een coach te zoeken, ze staat daar (wijzend naar Bernice) haha. Zo geschiedde en heb ik mijn eerste wedstrijd gedaan, september 2018.

En toen ging ik nadenken over mijn mindset. Ik heb namelijk het idee dat ik van de ene kans in de andere kans viel en dat mijn bodybuildcarriere van toevalligheden aan elkaar hangt. Ik had namelijk nooit echt een plan, behalve de eerste wedstrijd. Maar toen realiseerde ik me dat ook dat alles met mindset te maken heeft. Want als ik terugga naar de omschrijving. Betekent dat dus dat ik heel positief naar mijn kwaliteiten kijk, omdat ik er vertrouwen in heb dat het pakken van de kansen goed uitpakken. Dan heb ik het niet perse over winnen, maar in ieder geval iets (over)winnen van of voor jezelf. Vertrouwen in mijn kunnen. Ik ben serieus in mijn aanpak maar neem mijzelf ook met een korreltje zout. Soms moet je gewoon om jezelf of het leven kunnen lachen.

Mijn eerste wedstrijd ging goed, ik werd 2e in een aardige line up. Ik was toch in shape en wilde een andere bond proberen dus 2 weken daarna, weer een wedstrijd. In die pauze werd ik gevraagd voor weer een andere een week later. Via facebook daarna weer voor een andere wedstrijd. Via die wedstrijd kon ik mijn eerste internationale wedstrijd doen, een wereldkampioenschap voor de NAC. En dat was mijn eerste seizoen, met prachtige resultaten.

De motivatie en juiste focus vasthouden voor zo’n lange periode bleek wel moeilijk en ik stond dus ook niet op mijn best bij de NAC.

Voor mijn eigen rust, focus en balans besloot ik dat 2019 het jaar werd waar ik binnen 1 bond zou blijven. Ik wilde ook mezelf coachen omdat het voor mij beter werkt als ik, hoe zeg ik dit, met mezelf te dealen heb haha. Het hele proces van leren luisteren naar je lichaam, omgaan met mentale issues horen allemaal bij het proces en als je niet het plan van een coach volgt dan kom je meer in contact met jezelf en dat wilde ik graag. Met mijn focus op het NK in april 2019, leerde ik het volgende over mijzelf en de problemen waar ik tegenaan liep. Dit geldt nu voor het doen van een wedstrijd, maar kan bijvoorbeeld ook gelden als je in een proces zit om je leefstijl aan te pakken.

Door naar de mindset die me nu helpt om mijn doelen te behalen. Buiten dat ik het geluk heb mijn passie gevonden te hebben en daar enorm gemotiveerd iedere dag voor aan het strijden ben. Zijn dit eigenschappen die veranderd zijn als ik denk aan 3 jaar geleden en nu.

Er is veel veranderd in het kiezen voor mezelf, het verdelen van mijn energie en proberen altijd vast te houden aan positiviteit. Ja zeggen tegen dingen die ik eng vind, zoals 'public speaking' en dus deze lezing geven. En vechten voor mijn doelen, niks is te gek en onderneem "gewoon" actie! Een actie in de richting van je doel is goed. Ook al blijkt het later anders uit te pakken dan verwacht dan weet je bijvoorbeeld welke richting je niet op moet. Dat is ook een stap dichter bij je doel. En zo cruiste ik in 2019 richting het Wereldkampioenschap in Las Vegas, er gebeurden onverwachte dingen, bikini’s die kapot gingen, het wisselen van klasses, onverwachte internationale wedstrijden tussendoor, maar als je rustig blijft, je niet gek laat maken, je doel voor ogen houdt en van je grootste doel maakt: Genieten, plezier hebben in wat je doet! Dat is het aller belangrijkste en dan is iedere ervaring ofwel winst of een les/ervaring, waar je weer rijker van bent geworden in ontwikkeling.

Dus de regels die ik voor mezelf in acht probeer te houden in dit leven. Mijn gouden tips (heb je pen en papier? remember this!):

- zorg goed voor jezelf - iedere dag energiegevers (bijvoorbeeld een moment voor jezelf, een wandeling door de natuur, je favoriete liedje) - slaap, rust, herstel is net zo belangrijk als de activiteiten, voor je doel - omring jezelf met mensen die steunen, aanmoedigen en het beste met je voor hebben. - creëer een hoofddoel en allemaal subdoelen (be selfish, sometimes it's okay) - loop regelmatig je leven na, ben ik nog gelukkig? (werk, relatie, persoonlijke ontwikkeling) - blijf actief in je ontwikkeling, leer, onderzoek, ontdek --> zelfverzekerdheid - train jezelf om dagelijks dankbaar te zijn --> positievere mindset - (bijv. wedstrijd) vergelijk jezelf niet teveel met anderen, focus op het verbeteren van jezelf (goede voeding, slaap, bewegen, carriere, educatie) Ik vond het hartverwarmend dat Karin uitsprak dat ze zich een beetje "starstruck" voelde, waarom zij onderdeel van deze middag uitmaakte, tussen de kampioenen (*smelt*).

Bernice maakte terecht op dat wat ons verbindt passie is en dat sloeg de spijker op zijn kop. Het is namelijk onzin om te kijken naar successen, want iedereen heeft zijn eigen successen. Wat uitmaakt is wat belangrijk is voor jou persoonlijk. En wat wij gemeen hebben is dat wij alle drie enorm handelen vanuit passie. Passie is volgens mij (een van de) kern(en) van het leven. Doe dingen met passie, volg je passie (hart) en zorg dat je met het middel (je mind) je doelen en successen behaalt.131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven