Van Bodypump tot Bikini Fitness

‘Waarom ben je eigenlijk ooit begonnen met Bodybuilding?’

Hoewel mijn bodybuild carrière nog maar kort is haha (Ik ben pas begonnen in 2018), is mij deze vraag al vaak gesteld.


Ik begin mijn antwoord op deze vraag altijd met uitleggen dat ik hou van gespierde lijven, man en vrouw. En dan vooral waar deze lijven voor staan, bijvoorbeeld: hard werken, sportief zijn, discipline hebben, doorzettingsvermogen hebben en goed voor je (lichaam) zorgen. Daarbij kan ik zelf heel girlie zijn (lees: uren over outfits nadenken, uren make uppen (op z’n tijd hihi), kletsen met vriendinnen, dansen, balletten), maar heb ik al van kinds af aan een fascinatie gehad voor stoere power chicks. In mijn jeugd waren onder andere Lara Croft, Rowanne (stoere boogschietende beauty), van de tekenfilm ‘Prince Valiant’ en de vrouwelijke Power Rangers mijn grote voorbeelden. Zelf deed ik jarenlang, van mijn 9e tot mijn 19e, aan karate. Ook speelde ik vaak met mijn broertje en zijn vrienden dus klimmen, klauteren en oorlogje spelen was dagelijkse kost.

Toen mijn carrière een iets sportievere wending kreeg en ik met mijn voeding aan de slag ging begon mijn lichaam te veranderen. Ik heb wel goede (spier)genen haha want het veranderde best wel snel (lang leve Les Mills: Bodypump!). Ik werd gespierder en gevormder en ik vond het prachtig. Ook vond ik het bij lange na nog niet genoeg hihi. Ik wilde meer spieren! Via een collega werd ik geïntroduceerd in de wereld van de krachttraining. Ongelofelijk wat er met bikkelen ontstond. Ik werd gespierder en ik vond het verschil met 3 maanden trainen bizar.


Omdat ik inmiddels aardig wat lessen gaf in de week vond ik het desondanks moeilijk om de motivatie voor mijn krachttrainingen vol te houden. Toen zei mijn vriend op een gegeven moment: ‘en als je nou voor een doel traint met een plan? Alsof je voor een wedstrijd traint of voor een photoshoot?’ Daarover ging ik nadenken. Ik weet zeker dat “doen alsof” bij mij zeker niet ging werken, dan moest een wedstrijd serieus en echt zijn. Maar een bodybuild wedstrijd? Ik had er nog nooit een gezien laat staan bedacht dat ik eraan mee zou doen! Ik ging wat informatie inwinnen op de enige manier die wij kennen in dit tijdperk: ‘dr. Google’. Bikinifitness… kijk, dat klonk al beter haha. Poseren? Hakken? Glitter bikini? Glitter sieraden? Bulken? Cutten? Shredden? Depletie? Deloaden? Peakweek? Tannen? Carbloaden? Wat een intrigerende wereld... en daar kwam een typisch Anke moment: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ en liever spijt van iets dat ik wel gedaan heb dan: wat als? Dus. Let’s do it! Een wedstrijd. De zoektocht naar een Coach begon, mijn eerste wedstrijd planden we in september 2018 en the rest is history. Bodybuilding heeft me inmiddels al zo veel gebracht, maar daarover later meer!

Moraal van dit verhaal? Het klinkt super cliché maar CHASE YOUR DREAMS! Doe jezelf eer aan. Probeer nieuwe dingen, uit je comfort zone, daardoor groei je in wegen die je nooit voor mogelijk gehouden had. Het lijkt misschien onmogelijk voor je tot je het hebt gedaan, niet twijfelen! En als je het heel eng vind, maak kleinere stappen. Vele (kleine) treden maken een trap. Zo, over and out.

103 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Pro Olympia