Amateur Olympia deel I

Bijgewerkt op: 20 nov. 2019

Hij is er. De dag der dagen. Show day! Ik zal proberen uit te leggen, zodat je begrijpt hoe het voelt als de dag van de wedstrijd is aangebroken.

Je mikt op een wedstrijd. Deze wedstrijd kan 2 jaar, anderhalf jaar, een jaar of een paar maanden van het heden verwijderd zijn. Als je de wedstrijd hebt uitgekozen begint het plannen. Dit doe je meestal met een coach. Als je al eerder wedstrijden hebt gedaan dan wil je jezelf verbeteren. Misschien breekt er eerst een periode van “bouwen” aan. Waarin je op je onderhoudsgewicht of net iets daarboven gaat zitten en dan ga je met training en voeding proberen je spiermassa (op de juiste plaatsen voor jouw lichaam en jouw klasse eisen) uit te breiden. Misschien heb je deze periode al gehad of ga je gelijk beginnen met cutten/shredden. Dat betekent afvallen dus vanaf dat moment zet je een plan uit met hoeveel kilogrammen je af moet (en kunt!) vallen in een bepaald tijdsbestek. Met dit plan pas je je voeding aan en begin je met het bijhouden van je progressie. Gaat het te snel of te langzaam? Dan stel je je plan bij.

Koos Coachloos Ik doe dit alles zonder coach en ik zal je uitleggen waarom. Voor mij is bodybuilding een proces van aan je lichaam bouwen. Dan is het belangrijk dat je een goede connectie hebt met je lijf. Ik heb in anderhalf jaar tijd zoveel geleerd over mijzelf (mentaal) en mijn lichaam. Dat mis je als je een plan van een coach (blindelings) volgt. En ik vind het geweldig wat er kan gebeuren als je leert naar je lichaam te luisteren. Ons lichaam geeft namelijk precies aan wat het nodig heeft, maar we zijn die connectie verloren. Denk bijvoorbeeld aan intuïtief eten, stoppen als je vol zit. Vroeger als kind moest je misschien je bord leegeten. Dat werkt dan al tegen je eigen intuïtie in en die verlies je dan langzaam. Of wat dacht je van “emotioneel eten” die link wordt ook al gelegd als je jong bent. We worden getroost en beloond met snoep. Ieder lichaam is anders en reageert anders op bepaalde voeding, training, herstelmomenten. Dat moet je van jezelf leren kennen en dat is een prachtig proces. Als je dit echt accepteert dan is de mooie bonus dat je zelfverzekerd bent en je niet gek laat maken door de manieren van andere atleten.

Vooropgesteld dat je kennis hebt van het menselijk lichaam, bewegen, training en voeding. Die kennis heb ik wel als PTer en Coach. Maar ik heb mijn eerste wedstrijdproces zeker met een coach gedaan, omdat ik wel kennis heb van voeding en trainen, maar niets wist van bodybuilding(wedstrijden). Tevens had ik überhaupt nog nooit een wedstrijd gezien dus wist ik totaal niet waar ik beginnen moest en wat er allemaal voor nodig is. Bernice Sangers heeft mij de weg gewezen.

Natural “O” Ok, terug naar DE dag. Je werkt er dus een hele lange periode naar toe. In deze prep periode heb je namelijk getraind (ook als je geen zin of geen energie had). Je hebt traktaties op het werk afgeslagen, je hebt etentjes gemist (of aangepast). Je hebt geen druppel alcohol genuttigd. Je hebt iedere dag alles bijgehouden van voeding tot gewicht. Je hebt je slaap voorrang gegeven op sociale gelegenheden. Je bak popcorn in de bios was een bak met salade van thuis meegenomen. Je hebt jezelf snotverkouden, met een bonkend hoofd, in de stromende regen, met je laatste beetje energie naar de sportschool gesleept om je training van de dag niet te missen. Je hebt, ook als je geen zin meer had, na je training je poses geoefend, iedere dag. Je hebt bakken met geld uitgegeven voor een coach, poseerlessen, de juiste schoenen, sieraden voor op het podium, supplementen en een zo mooi mogelijk, op maat gemaakte, bikini. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Niet iedereen heeft dezelfde prep ervaring, maar dit zijn wat voorbeelden om je een beeld te geven van de toewijding, het doorzettingsvermogen, de discipline die je nodig hebt in het bodybuilding wedstrijdleven. En hoe hoger je opklimt (internationaal willen scoren, naar het EK en dan misschien zelfs het WK). Hoe harder je moet werken, want daar staan de landskampioenen, europese kampioenen en zelfs de wereldtop hun titel te verdedigen. Dus je concurrentie wordt steeds sterker. En sommige atleten doen dit al jaren. Je moet dus goed beslagen ten ijs komen wil je een kans maken. Van deze wedstrijden steekt daar met kop en schouders bovenuit ('aaaaaah' engelengezang, hoor je ze?): Natural Olympia in Las Vegas. De wedstrijd der wedstrijden. De kampioenen van de wereld komen naar deze plek om te strijden voor de titel: wereldkampioen op Natural Olympia. Het is de grootste en de mooiste wedstrijd. Ik heb het vaak van andere atleten gehoord en nu heb ik het met eigen ogen gezien en meegemaakt en ik kan het alleen maar beamen. Zie het als dit: je hebt voor bijvoorbeeld hockey, nationale wedstrijden, internationale wedstrijden, EK’s en WK’s en dan heb je de Olympische spelen. Dat is voor ons de Natural “O”. Als je enigszins bekend bent met Bodybuilding. Arnold Schwarzenegger is meervoudig kampioen van de grootste wedstrijd van de niet geteste bond: Olympia. Dit is onze geteste (natural) tegenhanger.

Hopelijk begrijp je nu beter hoe belangrijk de wedstrijddag is. Je leeft er zo lang naar toe. Laat en doet er veel voor. En mijn visie is: ‘Ik kom altijd om te winnen, maar ik verwacht het nooit’. Ik doe mijn prep op mijn manier en die kan heel anders zijn dan die van een ander. Soms twijfel ik of ik het wel op de juiste manier doe. Of ik niet meer moet en kan doen. Maar dat hoort erbij want dit is ook een mentaal proces en ook daarin leer ik veel over mezelf. En als ik dan bijvoorbeeld in een gesprek met mijn teamgenoten hoor: ‘Jeuh! Eindelijk kunnen we gewoon het eten in het vliegtuig eten’ en ik denk dan ‘ik heb die zoute pasta, salade met bolletjes kaas, crackers en dat overheerlijke karamel, witte chocolade toetje gewoon opgesmuld’ dan moet ik altijd even gniffelen. Eigenwijs en tegendraads zijn woorden die bij mij passen en dat zie je terug in mijn wedstrijdleven. En ik heb inmiddels aardig wat bevestiging gehad in mijn prestaties dat ik kan zeggen dat ik inmiddels vertrouw op mijn kennis, mijn ‘in tune’ zijn met mijn brein en lichaam. Het enige wat soms moeilijk is, is objectief je shape kunnen beoordelen. Daarom had ik oprecht deze keer geen idee hoe ik ervoor stond en had ik dus oprecht de resultaten die ik heb behaald niet verwacht. Leermoment voor mezelf: volgende keer ongeveer 6 tot 8 weken voor de wedstrijd de shape laten checken door een collega coach die ik vertrouw en dan misschien 4 weken voor de tijd nog een keer.


Wat er 15 november op de Amateur Olympia gebeurd is zal ik nooit vergeten. De resultaten zijn

onbetaalbaar, overtrof mijn wildste dromen en staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Eerlijk, een van de mooiste dagen van mijn leven. Een bekroning op mijn wedstrijdseizoen. Benieuwd? Check Amateur Olympia deel 2.

74 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven